Grodan kostka 36x36x65mm včetně sadbovače
Popis
Grodan (rockwool) sadbovací kostka se vyrábí se z čedičové vaty a vápníku tavením v peci při teplotě 1.500 °C. Tímto procesem vzniká „kamenná“ láva, která se dalším zpracováním vytahuje na tenká vlákna a poté lisuje do požadovaného tvaru.
Díky tomuto procesu je pěstební médium zcela sterilní.
Rockwool má skvělé absorpční vlastnosti a vyvážený poměr vody a vzduchu.
Díky možnosti opakovaného použití nature friendly.
POZOR NA IDEÁLNÍ pH
Před použitím nezapomeňte VŽDY vše, co je z rockwoolu, sadbovacími kostkami počínaje a rohožemi konče, prolít (namočit) dostatečně ve vlažné vodě (doporučujeme vodu o teplotě 25 stupňů).
Voda používaná k namáčení musí mít vyladěné pH na 5,8-6, čehož dosáhnete použitím speciálního prostředku a nebo odstáté dešťové vody.
POSTUP POUŽITÍ
Grodanové kostky si necháme 24 hodin napůl ponořené ve vodě se stabilním pH (tzv. napufrujeme).
Ideální vodou pro pufrování je voda ze studně nebo již zmíněná odstátá dešťová. Tento postup nám zajistí větší klíčivost. Grodan samotný má pH 7 až 8 a my pro 100% klíčivost potřebujeme pH kolem 6.
TEPLOTA PRO KLÍČENÍ
Teplotu držíme stejnou jako u substrátu 25-28°C.
UDRŽUJTE VLHKOST
Pozor na vyschnutí kostek, musíte je udržovat stále vlhké.
Nesmí však být ponořené ve vodě, tím bychom zabránili přístupu vzduchu ke kořenům a podpořili hnilobu.
Velkou výhodou grodanu (oproti substrátu) je snadnější rozsazování chilli sazenic bez poškození kořenového systému.
Nevýhodou (oproti Jiffy puku) je nestabilní pH, které ale podle postupu výše relativně snadno spravíme.
Hmotnost | 0.003 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.