Jak poznat čas sklízení a urychlit dozrávání
Máme pro vás pár tipů a triků, jak poznat, kdy je čas sklízet, a jak urychlit proces dozrávání
Jak poznat, že jsou vaši miláčci zralí?
1. Barva a lesk: Zralé plody budou plné, pevné a hezky vybarvené. Zralé papričky mají lesklý povrch. Matný vzhled může naznačovat, že papričky ještě nejsou zralé.
2. Dotek: Když na papričku jemně zatlačíte, měla by být pevná, ale ne tvrdá. Pokud praská, ještě zralá není. Pokud je měkká, je možná už přezrálá. Taková paprička sice může mít svůj šarm, ale na jídlo ji raději neberte!
3. Tvar: Zkontrolujte, zda paprička má svůj typický tvar a punc zdraví. Zdravé papriky by měly být bez skvrn a deformací.
Nejlepší čas na sklizeň chilli papriček je, když dosáhnou plné zralosti a požadované barvy. Doba zrání jednotlivých odrůd se může výrazně lišit. Nejpálivější pálivky potřebují až 120 dní od nasazení květů, buďte tedy trpěliví!
Pravidelně kontrolujte vaše rostliny, abyste nepromeškali tu pravou chvíli. Sklízejte nejlépe ráno, když je rostlina čerstvá a plná vlhkosti.
Jak urychlit dozrávání?
Pomůže vám Biobizz Top-Max! Navíc vaše plody zvětší, zvýrazní jejich chuť, prostě vaši úrodu vytuní. Je to jako když si objednáte extra porci slunce a vlhkosti – vaše papričky budou šťastněji dozrávat!
Na co si dát pozor!
Pohlídejte si, zda je prostor dostatečně větraný, zda se vám skleník nepřehřívá. Plody mohou začít uvnitř černat a semínka zahnívat. Při sklizni buďte opatrní a u pálivějších druhů raděi použijte rukavice.
PIKANTNÍ TIP: Pokud před sklizní omezíte zalévání, docílíte tím větší pálivosti!
POCHLUBTE SE VAŠÍ SKLIZNÍ U NÁS NA FACEBOOKU